Vi har förnärvarande 30 tackor i olika raser. I flocken finns rensasiga Texel-, Gotland (pälsfår)- och Gutefår. Men även en del blandraser beroende av avelsbagge som användes vid tillfället. Vi har två avelsbaggar, en Suffolk- (Sune) och en Gotlandsbagge (Herman).

I slutet av oktober delar vi upp tackorna i två flockar och släpper på en bagge till varje flock. Runt nyår får baggarna lämna tackorna och bo tillsammans i stallet istället. Tackorna bor sedan allihopa i fårhuset med möjlighet till lösdrift i en närliggande hage. I mars/april föds lammen och varje nylammad tacka får en egen lammningsbox att vara själv i med sina lamm dom första dagarna efter lammning. Denna period är den mest intensiva här på gården brukar vara i ca tre till fyra veckor med en kulmen i mitten. Det är inte ovanligt att komma ut till fårhuset på morgonen och ha ett tjugotal nya lamm bräkandes på sina mammor.

I slutet av maj bär det ut på bete och nu sköter sig fåren bra själva med bara daglig tillsyn. Vi flyttar runt fåren på olika beten efter behov och håller koll på att alla lamm är där dom ska - med sin mamma. Efter ca 3 månader är det dags att separera lammen i från sina mammor. Detta görs för att tackorna ska sina och lammen ska börja äta helt på egen hand. En annan anledning är att brådmogna bagglamm inte ska "kurtisera" med någon av sina mostrar, eller i värsta fall sin egen mamma...

I slutet av september börjar vi väga slaktlammen och ta upp beställningar för lammlådor. Slaktvikten bör ligga mellan 13- och 18kg för en lammlåda. Lammen som går till KLS-Ugglarps bör ha en slaktvikt på minst 16 kg. I oktober slaktas merparten av lammen och lammlådor levereras till kund, lamm som inte kommit upp i rätt slaktvikt får gå kvar hos tackorna till "bagg på släppet" och därefter gå i en egen hage.

<< Tillbaka